PARTIOASU

VASEN HIHA: PYSYVÄT MERKIT KAIKILLA SAMALLA TAVALLA
SUDARIN OIKEA HIHA (esimerkki)

 

 

 

 

Sudenpentujen ikäkausimerkki
Sudenpentujen päätösmerkki
Seikkailijoiden ikäkausimerkki
Seikkailijoiden päätösmerkki
Tarpojien ikäkausimerkki
Tarpojien päätösmerkki
Samoajien ikäkausimerkki
Samoajien päätösmerkki
Vaeltajien ikäkausimerkki
Vaeltajien päätösmerkki

 

PARTIOPAIDAN IKÄKAUSIMERKIT

Partioasua käytetään mm. juhlissa, virallisemmissa partiotapahtumissa sekä isommilla leireillä. Partioasuun kuuluu:

 • Partiohuivi, jossa KuVen huivimerkki
 • Sudenpentupaita tai partiopaita merkkeineen
 • Tummat siistit housut/polvipituinen hame

PARTIOHUIVI

Partiolaiset liikkuvat aina huivi kaulassa. Huivi on kolmionmallinen ja sitä pidetään rullattuna kaulassa. Yleisin huivin väri on sininen, mutta monella lippukunnalla on huivissa muitakin värejä. Kuokkalan Vetehisillä on sininen huivi, johon ommellaan lippukunnan huivimerkki. Huivin saa lippukuntaan liittymisen yhteydessä ja huivimerkin saa lupauksenannossa.


PARTIOPAITA JA SUDARIPAITA

Sudenpennut käyttävät sudaripaitaa ja seikkailijoista ylöspäin käytetään kauluspaidan näköistä partiopaitaa, josta miehille ja naisille on omat mallinsa.

Seikkailijoista ylöspäin käytettävää partiopaitaa on sinisiä ja ruskeita. Kuokkalan Vetehiset käyttävät sinistä partiopaitaa. Partiopaita kannattaa ostaa hieman liian isona, jotta se on käyttökelpoinen kauan eikä merkkejä tarvitse siirtää useasti. Paidan alle tulee myös mahtua jonkin verran vaatetta, sillä paitaa käytetään myös ulkotilaisuuksissa.

Meripartiolippukuntana Kuokkalan Vetehisten partiopaitaan kuuluvat kultaiset ankkurinapit, jotka vaihdetaan tavallisten tilalle. Piilonapituksesta johtuen kultaiset napit vaihdetaan vain näkyviin jääviin kohtiin (3 kpl).

Partiopaidat ja napit saa hankittua lippukunnan kautta.


PARTIOPAITOJEN MERKIT

Partiopaitoihin ommellaan paljon merkkejä. Osa merkeistä säilyy paidassa koko partioelämän ajan, osa vaihtuu ikäkauden vaihtuessa. Pysyvät merkit saa hankittua lippukunnan kautta syksyn ja kevään yhteistilauksissa. Muut merkit saa lippukunnalta. Merkit ommellaan  Suomen Partiolaisten ohjeiden mukaisesti.

Paidassa aina pysyvät merkit

Maatunnus (SUOMI-FINLAND) ommellaan oikean taskun yläpuolelle. Sudaripaidasta tämän merkin voi jättää pois.

Seuraavat pysyvät merkit tulevat vasempaan hihaan ylhäältä alaspäin lukien:

 • Paikkakuntatunnus: JYVÄSKYLÄ
 • Piiritunnus: Järvi-Suomen Partiopiiri (keltainen kuvio sinisellä pohjalla)
 • Järjestötunnus: Suomen Partiolaiset (valkoinen pohja)
 • Lupausmerkit:  WOSM (lila lilja) vasemmalla ja WAGGGS (sininen apila) oikealla puolella. Nämä merkit kertovat kuulumisesta kansainvälisiin partio-organisaatioihin: lilja poikien ja apila tyttöjen. Suomessa näitä käytetään rinnakkain.

Ikäkausittain vaihtuvat merkit

Ikäkausi- sekä jälki-/taitomerkit pysyvät partiopuserossa/-paidassa vain ikäkauden ajan. Nämä merkit annetaan lippukunnasta partiopolun edetessä. Ikäkausimerkit kiinnitetään partiopaidan oikeaan hihaan, seikkailijoiden ja tarpojien merkit osa kerrallaan. Päätösmerkit kiinnitetään partiopaidan vasempaan taskuun siirryttäessä seuraavaan ikäkauteen.

ESIMERKKI: Seikkailijasta tulee tarpoja. Poistetaan paidasta seikkailijan ikäkausimerkit sekä taitomerkit. Vasempaan taskuun saa ikäkauden päätösmerkin. Vanhojen ikäkausi- ja taitomerkkien tilalle ommellaan tarpojien ikäkausimerkit.

Sudenpentujen jälkimerkit

Sudenpentujen jälkimerkit ommellaan oikeaan hihaan siten, että Tervetuloa -merkki (sudenpää) on ylinnä keskellä ja muut jälkimerkit kolme merkkiä rinnakkain. Jälkimerkkejä lisätään sitä mukaan, kun aktiviteetit valmistuvat. Lippukunta antaa jälkimerkit.

Tapahtumamerkit

Joskus partiosta saa tapahtumamerkkejä. Nämä merkit ommellaan oikean taskun yläpuolelle, eli maatunnuksen yläpuolelle tai sudenpentupaidassa vastaavaan paikkaan.  Tapahtumamerkkiä pidetään paidassa, kunnes tilalle voi ommella uuden.


PILLINARU

Tarpojaikäkaudesta eteenpäin partioasuun kuuluu lisäksi pillinaru. Narun toinen pää on kauluksen ympärillä ja toinen pää (pilleineen tai ilman) partiopaidan vasemmassa taskussa. Väri vaihtuu ikäkauden mukaan:

 • violetti = tarpojat
 • vihreä = samoajat
 • ruskea = vaeltajat
 • valkoinen = partiojohtajat
 • sininen = aikuiset, jotka eivät ole käyneet PJ-kurssia

PARTIOVYÖ

Partiopaidan kanssa voi käyttää partiovyötä, mutta se ei ole pakollinen. Partiovyö on ruskea ja sen soljessa lukee Ole valmis.